Svensk idrott

Löparknä – den vanligaste sportskadan

Löparknä, iliotibialbandssyndrom (ITBS), är sitt namn till trots inte bara något som drabbar löpare. Nästan alla typer av sportutövning kan ge upphov till det.

Symptom

När löparknä uppkommer känns det som en stickande smärta i knäet eller i vissa fall i lårets utsida. Symptomen beror på en inflammation på bindvävshinnan som stabiliserar knäet.

Förebygg

Ibland kan för höga eller låga fotvalv vara en bidragande orsak till att löparknä uppkommer. Då finns det skor som ger extra stöd vid de problemen. Det är också viktigt att undvika för hård träning av det slag som ledde till besvären. Ofta beror det på för flitig träning. Särskilt om personen har löptränat mycket i backar eller sprungit i sidled. Det är också viktigt att stretcha utsidan av benet samt att försöka upprätthålla en god muskelbalans.

Rehabilitering

De flesta som drabbas blir bättre med hjälp av vila, stretching och sjukgymnastik. I enstaka fall kan det behövas en kortisoninjektion eller ännu mer sällsynt, en operation. En naprapat kan vara till en stor hjälp vid idrottsskador. Naprapatiska finns i Stockholmsområdet. De kan bland annat hjälpa dig med ett träningsprogram för att ditt knä ska bli bra igen.

Naprapati har som mål att hitta grundorsaken till smärtan. En naprapat kan också hjälpa dig att förstå varför en skada har uppkommit. Dessutom kan de hjälpa dig med råd om kosten och hur du ska röra dig på rätt sätt. Knäet påverkas av hur hela kroppen rör sig. Om det är något fel i ditt rörelsemönster påverkar det hela kroppen.

Andra saker som förhindrar att skadan uppkommer igen kan vara stödförband runt knäskålen samt att stärka de stödjande musklerna.