Svensk idrott

Malmös Champions League-debut

Lika överraskande som det var glädjande så lyckades ju som bekant Malmö FF som första svenska lag på över ett decennium ta sig till spel i gruppspelet i Champions League, Europas mest prestigefyllda fotbollsturnering för klubblag.

Mot alla odds

Lustigt nog så var det odds- och bettingsajten som skrev dessa ord – mot alla odds så tog sig Malmö sig som första svenska lag på 14 år till Champions Leagues gruppspel. Detta stod klart efter att man besegrat det Österrikiska laget Salzburg med totalt 4-2 på två matcher. Knappast vad lagkaptenen och återvändaren Markus Rosenberg förväntade sig när han skrev på MFF för att sluta cirkeln i och med sin återkomst till moderklubben.

Man skulle kunna tro att målet var ett SM-guld och att drömmen var att kunna skrälla sig till en plats i Champions League, en dröm som många nog trodde skulle stanna vid en dröm. Nu blev den verklighet och i mitten av september så var det dags för Malmö att spela sin första gruppspelsmatch, en tuff historia på bortaplan mot en annan av Zlatan Ibrahimovics gamla klubbar – Juventus.

En mur av svenskar

En mur av svenskar, ja så beskrev den italienska tidningen Gazzetta dello Sport den första halvleken av nämnda match. Malmö var på förhand förstås mycket nederlagstippade mot de italienska mästarna och chansen till poäng låg i att i så stor utsträckning som möjligt stänga vägarna in mot de himmelsblåas målvakt, Robin Olsen. Och det var precis vad laget gjorde och trots att Juventus flera gånger ändå hade bud på mål så var ställningen efter första halvlek mållös 0-0.

I Juventus var det argentinaren Carlos Tévez som hade de allra vassaste chanserna och var den som i första halvlek var närmast av Juventusspelarna att överlista Olsen. Så det kom inte helt som någon överraskning att det senare var just Tévez som skulle komma att avgöra matchen med två mål, först i den 59:e minuten och i slutminuterna så skruvade han sen in en frispark som fastställde slutresultatet, 2-0 till Juventus.