Svensk idrott

Träning med längdskidor

Vill man komma i form och samtidigt får ta del av frisk luft och fantastisk natur året runt? Längdskidåkning kan nog passa som handen i handsken. 

Att åka längdskidor är bra träning för hela kroppen. Det ger dig kondition och hjälper dig att stärka och bygga muskler. Man kan säga att längdskidåkare är de bästa på att träna och behålla toppkondition. Att åka längdskidor innebär att man måste träna andning och hur man ska belasta kroppen för att ta sig i mål.

När man är riktigt bra på skidorna kan man nå maximal syreupptagning i en uppförsbacke och sedan ändra teknik i nedförsbacken för att ge sig tid för återhämtning. Som nybörjare kommer man snabbt att märka skillnad bara man är ute i spåret två-tre gånger i veckan. Var bara noggrann med grunderna så du inte står och stampar på samma ställe för att du inte lärt dig rätt teknik i början.

Det är också viktigt att klä sig rätt i spåret. Tycker man det är kallt och blött har man fel kläder för sporten och kommer att tappa lusten väldigt snabbt. Du ska tänka “funktionsmaterial” i nästan varje plagg som ska med på träningen. Undvik bomull eftersom det suger åt sig fukt och kommer att hålla kvar fukten nära kroppen. Det är också bättre att klä sig i lager än en tjock tröja. Hos Länna Sport kan du köpa alla tillbehör och plagg som krävs för att börja med längdskidåkning: förutom kanske en Mp3-spelare med favoritträningsmusiken.

Under sommaren kan det vara svårt att hitta ett bra, vitt spår att åka i. Då får man införskaffa rullängdskidor istället. De är betydligt enklare att stå på än rullskridskor och kommer ge nästan samma goda resultat som längdskidor. Du kan använda dina vinterstavar så länge du köper skydd till stavspetsen som gör att du kan använda dem på asfalt. Hjulen baktill på skidorna har en låsmekanism som hindrar dig från att rulla bakåt och samtidigt hjälper till att skjuta ifrån så du tar dig framåt.