Svensk idrott

Chelsea F.C – en engelsk fotbollsklubb

Chelsea

Chelsea F.C är ett fotbollslag från sydvästra London som länge varit ett stadigt inslag i de bättre ligorna. Föreningen grundades redan 1905 och firar alltså sitt 110-årsjubileum nästa år.

Historia

Normalt brukar idrottsföreningar bildas av en grupp intresserade som vill spela tillsammans och som sedan finner en lämplig spelplan eller arena. I Chelsea F.C:s fall var det tvärtom; där fanns en spelplan men inga spelare. Gus Mears, som ägde fotbollsarenan utan spelare, kunde inte hitta ett lag som ville hyra in sig där och därför startade han och hans bror tillsammans ett lag som de döpte till Chelsea. Målet var att bli det bästa fotbollslaget i landet.

Det lyckades man rätt bra med, även om det tog ett tag. På 50-talet låg Chelsea på topp och fortsatte att dominera engelsk fotboll även under 60- och 70-talen tillsammans med Leeds United. Det gick dock sämre under 80-talet då laget fick stora ekonomiska problem och man höll nästan på att halka ned till division 3. Ett ägarbyte innebar en injektion av pengar i klubben när oljemiljardären Roman Abramovitj tog över. Det blev möjligt att värva riktigt bra spelare, och med José Mourinho som ny tränare nådde Chelsea nya höjder.

Supportrar

Ett lag med sådana anor som Chelsea har naturligtvis en stor skara hängivna supporters. Förutom den officiella klubben i Storbritannien finns även ett flertal internationella klubbar – även i Sverige. Är du Chelseafan i Sverige kan du ta kontakt med dem för hjälp med att köpa biljetter och även för att träffa likasinnade inför matcher. Att laget är populärt i Sverige är också tydligt genom att det går att köpa matchtröjor för både hemma- och bortamatcher på svenska butiker som Supporterprylar.

Laget idag

Säsongen 2013/2014 slutade Chelsea på tredje plats i Premier League, efter Manchester City och Liverpool. Nu väntar en paus medan många av spelarna spelar i VM innan nästa säsong sätter igång igen i augusti. Under den tiden kommer förmodligen en del nyförvärv att ske men för närvarande spelar namn som Cesc Fàbregas, Ashley Cole, Frank Lampard och Petr Cech för Chelsea. Tidigare resultat och kompetenta spelare bådar gott inför framtiden.

Silly Season

För närvarande är den så kallade “Silly season” i full gång. Det är alltså den del av året då de stora ligorna har uppehåll och spelare byts, säljs och köps mellan klubbarna. Därför så tänkte vi göra en kort genomgång av de mest intressanta händelserna i Chelseas Silly season såhär långt.

Ut

  • Frank Lampard – Den mångårige Chelseakaptenen lämnar nu klubben efter 648 matcher och 211 mål i Chelseatröjan. Många är nog de fans som sörjer kaptenens avslut i klubben.
  • David Luiz – En av de brassar som tog de sista förlusterna i VM-turneringen, David Luiz har nu också bestämt sig för att lämna Chelsea och England för att ansluta till Zlatans PSG i Paris, Frankrike.
  • Ashley Cole – En annan gammal hjälte lämnar. Cole lämnar Chelsea efter ett antal framgångsrika år i klubben. Ny klubbadress blir Roma i italienska Serie A.

In

  • Cesc Fabregas – Den kanske största bomben såhär långt under denna Silly season är Fabregas övergång till Chelsea. När de flesta förmodligen förväntade sig en övergång till stadsrivalen Arsenal där han spelat tidigare, så valde han alltså Chelsea. Den gode Cesc är numera inte den mest populära spelaren på Emirates.
  • Diego Costa – Från Atletico Madrid värvar man, för den nätta prislappen av ungefär 40 miljoner Euro, anfallaren Diego Costa som efter ett kanonsäsong nu alltså väljer att flytta till England.

För fler transferrykten och nyheter gällande Chelsea, besök då Svenskafans.com.