Svensk idrott

BMX – Från lek till sport

För den som är sugen på lite adrenalin så kan BMX vara rätt sport! Det du kanske inte visste är att namnet står för Bicycle motocross. Bmx kommer alltså ifrån motocross som brukar förkortas MX. BMX utvecklades från några grabbar som var för unga för att köra motocross och försökte efterlikna sporten på sina cyklar.

BMX fick en plats i OS

Idag är BMX inte bara något som några småpojkar sysslar med på en parkering, om man inte stannar där förstås. I Beijing 2008 fick BMX officiellt en plats som OS-gren. I takt med att sporten har blivit större så har antalet riktiga banor ökat och utbudet av cyklar likaså.

Olika grenar inom sporten

Trots att BMX till synes bara ser ut om att göra några tricks så finns det även olika grenar inom sporten. Det första man tänker på när man hör något om BMX är förmodligen Flatlandgrenen. Det går ut på att cykla på platt underlag och ändå lyckas hoppa och göra tricks. Detta är en stil som till största del utövas för nöjets skull och stämmer nog in med bilden många har av BMX.Dirt är förmodligen stilen där man tydligast märker av att sporten är väldigt inspirerad av motocross. Banorna kan vara relativt lika motocrossens banor och här är det fart och höga hopp som gäller!Park är förmodligen den mest tekniska stilen. Här hålls tävlingarna i stora skateparker där hinder utnyttjas för att utföra hopp och tricks. Är man intresserad av att testa BMX så kan detta vara en bra stil att börja med eftersom att den är så pass mångsidig.