Svensk idrott

Längdskidåkning

Skidåkning

Längdskidåkning är en av de där sporterna  i Sverige som man kallar för “folksport” och har som de flesta vet både en lång historia likväl som en stor del av vår historia som land.

En del av vår historia

För vem känner inte till själva orsaken till Vasaloppet, Gustav Vasa skidade i flykt till Norge år 1521 och till minne av detta så skidar tusentals och åter tusentals skidfantaster på olika nivåer de nio milen i Dalarna mellan Sälen och Mora. Det finns förvisso historiker som ifrågasätter riktigheten i denna sägnen, men det lär inte hindra att Vasaloppet fortgår att vara ett av de största idrottsarrangemangen varje vinter.

Grunderna

Skidåkning är egentligen inte speciellt svårt – på med pjäxorna och skidorna, ta stavarna och ge dig ut i spåret – eller är det så enkelt? Det beror förstås alldeles på vem man är som person. Den som är uppvuxen med ett par skidor och åkt sedan tidig ålder kommer förmodligen att säga att skidåkning är ungefär samma sak som att lära sig att cykla. Oavsett vilket så kommer här lite grundtermer att lära sig.

  • Klassisk stil – Klassisk stil syftar till den grundläggande skidåkningen. Stilen kan sägas innefatta fyra olika åktekniker men grunden är att du står med skidorna i spåret och stakar för att ta dig framåt genom stavtag och frånskjut med skidorna som är möjlig tack vare den fästvalla som sitter under foten. Mer om den snart.
  • Skate – Skate eller fristil som det egentligen heter är den snabbare formen av skidåkning där skidorna är kortare, stavarna längre och du som åkare åker utanför det dragna spåret. Stilen kallas för skate eftersom det påminner om hur en skridskoåkare åker.
  • Valla – Valla är en stor del av längdskidåkningen, framförallt när det handlar om tävlingsnivå. Är det flera skidåkare som är ungefär lika duktiga så kan vallningen helt klart vara en avgörande faktor för vem som ska vinna – det ser man ju inte minst på landslagsnivå där alla landslag har hela team med personal som arbetar hårt för att ordna den perfekta vallningen utifrån det aktuella vädret och snötemperaturen. Swix är en av de mest kända tillverkarna av både glidvalla och fästvalla.

Vill du få en lite mer utförlig introduktion till skidåkning så kan du ta en titt på den skidskola som SVT-sporten André Pops tillsammans med experten Mattias Svahn skapat.

Vasaloppet Öppet Spår

Vasaloppet Öppet Spår

1979 så åktes det första Öppet Spår under Vasaloppet flagg, ett lopp där ingen tävlar förutom du själv mot dig själv. Det är en perfekt utmaning för dig som vill köra ett längre skidlopp utan att stressa och framförallt inget tävlingsmoment. Vid halv sex på morgonen så strömmar folket till i Berga By för starten av öppet spår, under en och en halvtimme pågår starten av detta fantastiska lopp som passar många. Nu är det målgång som hägrar men innan dess blandas njutning med svett och blåbärssoppa genom skogarna i dalarna. Har du möjlighet att åka detta skidlopp så gör det, det blir ett minne för livet och kanske en början på fler roliga skidlopp för dig som skidåkare.