Svensk idrott

Sportodds

Att förstå hur odds fungerar är naturligtvis av största vikt när du sätter igång och spelar på olika sportevenemang. Odds sätts av de olika spelbolagen och talar om för dig hur de tror att en match ska sluta, vem som vinner.OddsOddset kan variera från 1 till vad som helst, där 1 ger tillbaka vad du satsat, medan ett odds på 2,5 ger tillbaks två och en halv gång insatsen.

Enkel förklaring

Enkelt fungerar det så här: när Sverige möter Island i en fotbollslandskamp så tror nog de flesta att Sverige ska vinna, åtminstone vi svenskar. Då kommer Sverige att få ganska låga odds, vi säger 1,5. Island tros då har mycket sämre chanser att vinna och får då ett högre odds, säg 4,2. Om då Island vinner får de som spelat på Island 420 kr tillbaks för varje spelad hundralapp medan om Sverige vinner får oddsaren tillbaka 150 kr för varje hundralapp.

Olika odds

De olika spelbolagen kan ge olika odds för en och samma match men oftast ser deras bedömningar relativt lika ut. Anledningen till att det kan se olika ut är för att de helt enkelt bedömer chanserna olika men de väger alla naturligtvis in hur de som spelat på matchen har satsat. Du måste naturligtvis skapa dig en egen uppfattning om vem som är värd att satsa på. Om du är intresserad av till exempel innebandy kan du följa hur det går för lagen på deras webbsidor, se hur formen är och skadeläget. Jämför sedan dina spekulationer med de olika spelbolagens matchodds.Du inser snart att de lag som får höga odds av spelbolagen har mycket lägre vinstchanser. I all sport kan det dock skrälla och de som förväntas bita i gräset kan även de vinna en match, vilket är ungefär vad som hände när Nederländerna krossade Spanien i årets VM. Spelbolagens odds är dock välgrundade och allt som oftast har de rätt i sina spekulationer.