Svensk idrott

Supporterkulturen starkt rotad i Sverige

För ett väldigt stort antal svenskar är sport någonting som de hade haft svårt att välja bort och leva helt utan. Otroligt många följer antingen en eller flera specifika atleter av något slag, eller en eller flera lag/klubbar. Det är helt enkelt ett fritidsintresse av stora proportioner för ett stort antal svenska sportfans, något som också bidragit till att supporterkulturen vuxit sig stark inom Sveriges gränser.

Det är allt annat än ovanligt att en person håller på ett visst klubblag i fotboll, en specifik boxare, eller har ett hjärta som brinner för något annat sportrelaterat om du stannar en slumpvis utvald människa på stadens gator. I Sverige är sportintresset nämligen skyhögt, något som gjort att även supporterkulturen har vuxit sig stark inom landets gränser.

Runt omkring på sportpubarna så ser man allt som oftast massvis med supportrar till olika lag, vilket dag i veckan det än må handla om, i alla fall så länge det är något sportevent som sänds eller matcher som spelas. Av denna anledning så blomstrar supportershopparna som aldrig förr, samtidigt som sporttunga tv-kanaler gnuggar sig nöjd om händerna. Det är även många resebolag som är nöjda över utvecklingen, då många svenskar idag väljer att fara utomlands för att antingen se någon sport utövas av det svenska landsslaget, eller se något annat favoritlag på plats i hemmaarenan.

Ja, supporterkulturen har som sagt fått ett väldigt fäste i landet hos vad som annars skulle kunna klassificeras som “vanligt folk”, något som är en skön motpol till den huliganism som fortfarande är en alltför vanlig faktor i dessa sammanhang. På sikt hoppas vi dock att det är kärleken till de olika sporterna som får en chans att leva vidare och ingenting annat!