Hockey är en av de vanligaste lagsporterna i Sverige, många barn växer upp med hockeyintresserade föräldrar och vill så klart spela så fort de har åldern inne. Ett barn som uttryckt önskan att spela hockey vill börja spela samma dag, men som förälder gäller det att fundera lite. Det är inte den billigaste lagsporten, men vi hoppas att våra tips kan vara till hjälp.
Provspela
Innan du går ut och köper utrustning för flera tusen, fråga runt i klassen om någon har utrustning att låna ut. Andra föräldrar kan låna ut sitt barns utrustning så ditt barn får testa och känna efter om de gillar sporten. Det går också att prata direkt med idrottsföreningen om de har utrustning. När barnet har fått vara med på några träningstillfällen kan de avgöra om de vill skriva upp sig för att vara med hela säsongen.
Bra priser
Sedan gäller det att hitta bra priser på utrustningen, nu när ditt barn vill satsa på hockeyn. Du kan hitta billiga hockeyklubbor online samt skyddsutrustning. Undvik att köpa begagnade skridskor och hjälmar. Gamla skridskor har formats av andra fötter och sitter sämre och en hjälm är inte lika säker om den redan har använts i flera år. Efter hårda fall mot isen borde hjälmen bytas ut, speciellt om de får skador eller sprickor i sig. Lägger du ned lite tid i att jämföra priser kan du komma undan betydligt billigare än om du väljer närmaste butik i stan.
Säkerhet
Även om det är tränaren som håller i träningen och matcherna har du som förälder också ett ansvar. Det gäller att vara medveten om hur träningen är upplagd och hur den fungera. Titta in på ett träningspass då och då, prata med träningen om vilka säkerhetsaspekter som finns. När barnen blir äldre finns även en ökad risk för överbelastning och stress, speciellt för barnen som är riktigt bra. Det ställs höga krav på bra idrottare och du vill inte att din barn ska skadas på grund av överträning. Prata gärna med er husläkare om du tycker att träningarna är för hårda eller långa.