Svensk idrott

Cykla downhill

Downhillcyklingens popularitet har tagit fart rejält i Sverige under de senaste åren. Förr så hade stora skidorter så som Åre relativt lite besökare sommartid, men tack vare det ökade intresset för downhill så är nu turistnäringen högst lönsam även sommartid. Downhill är helt klart en krävande cykelsport som kanske inte passar alla, men med olika svårighetsgrader på trailsen ner för berget brukar det ändå passa betydligt fler än vad man kan tro. Barnfamiljer trängs numera tillsammans med fullblodsproffs i liftköerna, alla med ett brett leende på läpparna.

Hur är det att cykla downhill?

Downhillcykling kräver att du är helt närvarande och fokuserad, vilket gör att passar det utmärkt för de som vill slå bort jobb eller liknande ur tankarna. Det är viktigt att ta det lugnt ifrån början och att sedan sakta öka farten gravis för att tids nog bli medveten om dina egna begränsningar. När du tillslut blir ett med din cykel och det riktiga flytet infinner sig är det en fantastiskt känsla som är svår att slå.

Vart kan jag prova på downhill?

Den som är sugen att prova på downhillcykling kan göra så på ett flertal olika ställen i Sverige. Vi rekommenderar den som aldrig tidigare testat att antingen söka sig till Åre eller Sälen, där det finns bra möjligheter att hyra både downhillcykel och skydd, samtidigt som det finns en hel del annat att upptäcka. För den som hellre vill äga sin egen cykel så går det självfallet även att lösa i förväg, så att du kommer väl förbered att ge dig ut i backen redan vid ankomsten.