Innebandy är sporten som blivit en svensk paradgren genom åren. Kanske mycket beroende på att sporten för första gången spelades i just Sverige någon gång i slutet av 60-talet. Sedan dess har sporten och dess utrustning utvecklats en del.1979 var dock året som den första innebandyklubben bildades (Sala IBK), så det tog ett tag innan innebandyn så att säga blev till en “riktig sport”. Idag finns över 1000 föreningar i landet och är med detta en av Sveriges mest utövade sport. Nu tänkte vi gå igenom lite av den utrustning som används idag. Informationen har vi hittat i en köpguide från Sportamore på deras sida om innebandyutrustning.
Klubba
Klubban är förstås det som utmärker innebandyutrustningen mest i förhållande till andra inomhusidrotter som kan utföras på ett gymnastikgolv (även om man på många ställen i landet idag spelar på speciella innebandygolv). Klubbans längd brukar man säga ska vara så pass att den når till naveln, men det beror alldeles på hur själv känner egentligen.Klubban finns precis som i ishockey i både med höger- och vänsterböj (vinkel), vilket håll man vill skjuta åt är individuellt, men generellt så brukar det vara så att för vänsterhänta brukar det kännas bäst att skjuta med ett blad som är böjt till vänster och tvärtom för högerhänta. Detta varierar dock.Det finns idag också klubbor som är utformade för olika spelaregenskaper, om man är back, forward, extra teknisk och så vidare. Detta går dock utanför grundkursen, så vill du läsa mer om exempelvis böjda klubbor så rekommenderar vi denna artikel på Innebandymagazinet.se.
Skor
När man är en lite yngre utövare så spelar det lite mindre roll vad man har för skor, bara det är inomhusskor. Att spela innebandy i löparskor är däremot ett stort “No-no”, de är helt enkelt alldeles för mjuka och instabila för att spela innebandy i och ger lätt upphov till skador som stukade fotleder. Köprådet när det gäller innebandyskor är att det ska vara en sko med en bred sula som ger god stabilitet och dämpning för foten. I innebandy blir det många snabba vändningar i hög fart, då är det viktigt att skon hjälper till och ser till så att man inte kliver snett. De ska också sitta tajt på foten så att den inte rör sig så mycket inuti skon.
Övrigt
Övrig utrustning är exempelvis glasögon som skyddar ögonen för klubbspetsar samt förhindrar att ögonen tåras när man springer snabbt. Bollar är förstås också övrig utrustning tillsammans med lindor och extrablad till klubborna för att ge några exempel. Sen finns det förstås lite olika skydd till exempelvis knän, men dessa hamnar under kategorin idrottsskydd så de lämnar vi därhän.
Målvakt
Målvaktens utrustning är lite annorlunda än utespelarnas. De har ingen klubba exempelvis. Istället har de en hjälm/mask på huvudet som liknar de maskar som ishockeymålvakter har på sina huvuden. I övrig så har de en magplatta och byxor med inbyggda knäskydd. Det finns också speciella målvaktshandskar, men de flesta målvakter upplever att de har bättre känsla utan.