Svensk idrott

Att cykla som träningsform

Cykling

Cykelsporten har potential att bli något av en nationalsport i ett land där det finns enorma ytor av landsväg att trampa på, och det märks att fler och fler svenskar har tagit sporten till sitt hjärta. Den som tar sig en titt på svensk landsväg en solig dag lär se ett antal cyklister svischa förbi, och det är oftast en imponerande bredd på cyklisternas bakgrund: vissa är proffs med utrustning för tiotusentals kronor, andra har just insett cyklingens charm och köpt sin första racerhoj.

Välj rätt cykel

Den stora spännvidden beror kanske främst på att alla tävlar på sina egna villkor. Så länge du inte satsar på att vinna Tour de France tävlar du i första hand mot dig själv, och att putsa dina egna tider kan vara nog så tillfredsställande som att slå någon annan. Om du inte klockar dig själv kan du bara njuta av en avkopplande och lättillgänglig träningsform som ger bra motion för hela kroppen. Om du ska cykla för träningens skull är nog en sportcykel ditt bästa val. Den har vanligtvis tunnare däck som gör att du får upp en högre fart. Om du är osäker på vilken cykel som är bäst för dig kan du ta kontakt med personalen på Cykelkraft som hjälper dig att hitta en cykel utifrån dina behov. De är ett företag online som enkelt kan skicka cykeln direkt hem till dig.

Cykeln ger dig vardagsmotion

Den genomsnittlige svensken är betydligt mer medveten om vad som är bra för kroppen, och dit hör utan tvekan motion. Att hitta en motionsform som man trivs är inte alltid alldeles lätt, särskilt om man inte har en bakgrund inom sport sedan tidigare, men cykling brukar vara ett alternativ som passar både nybörjare och mer erfarna. En orsak till det kan vara att de flesta av oss har någon erfarenhet av att cykla – antingen gjorde vi det som små eller så är det fortfarande färdmedlet som vi tar oss till jobbet med. Cykling är en perfekt träningsform både för att träna upp konditionen och styrkan, cykling passar alla.

Småsaker att tänka på

Innan du hoppar upp i sadeln finns det några saker som du borde tänka på. Se till att ha någonstans på cykelramen där du kan fästa en vattenflaska, om det inte redan finns en hållare. Känn efter hur sadeln känns. Om du ska cykla under längre perioder kan det vara bra att köpa in en mjukare sadel som avlastar lite. Sadlarna man får med cykeln när man köper den är oftast väldigt hård och smal och inte alls skön att sitta på. Kom också ihåg att du ska ha rätt kläder för att cyklingen ska vara så behaglig som möjligt. Flera lager kläder under kallt väder är alltid att föredra. Använd tajta kläder så de inte rycks med i vinden och gör cyklingen jobbigare.